Kun je je kinderen bij verschillende kinderbijslagfondsen aansluiten?

Het antwoord op die vraag hangt af van de regio waarin je woont. Ouders van kindjes die na 1 januari 2019 geboren werden, kiezen zélf bij welk kinderbijslagfonds ze hun kindje aansluiten. Wie al kinderen had voor deze datum, kan veranderen van kinderbijslagfonds. Voor gezinnen in Vlaanderen kan dat sinds 1 januari 2020, voor gezinnen in Wallonië vanaf 1 januari 2021 en voor Brusselse gezinnen vanaf 1 januari 2022. 

Kun je je kinderen bij verschillende kinderbijslagfondsen aansluiten?

Kan ik een kind bij het ene en een ander kind bij een ander kinderbijslagfonds aansluiten? 

Het antwoord is simpel: neen. Voor Vlaamse gezinnen geldt: als je voor je pasgeboren kindje een nieuwe uitbetaler van het startbedrag en Groeipakket kiest, dan geldt die keuze voor alle kinderen in je gezin. Je sluit je ook telkens voor minstens een jaar aan bij dit kinderbijslagfonds.  
 
Ook voor gezinnen in Wallonië en Brussel is het niet mogelijk om je kinderen bij verschillende kinderbijslagfondsen aan te sluiten. Als je al kinderbijslag ontvangt voor oudere kinderen, wordt het kraamgeld en de kinderbijslag ook door dat kinderbijslagfonds betaald. Ouders kunnen pas vanaf 2021 (Wallonië) en 2022 (Brussel) veranderen van kinderbijslagfonds. Als ze graag overschakelen naar Parentia, kunnen ze zich wel al registreren als toekomstige klant. Vanaf de vooropgestelde datum zorgen we voor een probleemloze overschakeling naar de Parentia-familie. Tot dan blijf je aangesloten bij het kinderbijslagfonds waarmee je werkgever samenwerkt of het publieke kinderbijslagfonds van je regio.  

Eerste kindje op komst? Vraag je startbedrag/kraamgeld aan! 

Ben je in verwachting van je eerste kindje? Dan kun je je nu al aansluiten bij Parentia. Wij zorgen voor een stipte betaling van je startbedrag of (voor Wallonië en Brussel) kraamgeld en het Groeipakket (voor Vlaanderen) of kinderbijslag. Bovendien helpen we je een handje met je gezinsadministratie. Je kraamgeld kun je al twee maanden voor de voorziene geboortedatum van je kindje ontvangen! Vind je al deze termen wat verwarrend? Geen nood: in dit artikel leggen we je het verschil tussen de verschillende begrippen uit! 

Bronnen: 
www.groeipakket.be
www.tijd.be