Kindje op komst? Vergeet deze (financiële) voordelen niet.

Je bent zwanger en de geboorte van je kindje komt dichterbij. Een spannend en leuk vooruitzicht, maar tegelijk ook financieel belastend voor je gezinsleven. Om een duwtje in de rug te geven, zijn er in België een aantal (financiële) hulpmiddelen voorzien waarmee je je gezinsbudget kunt aanvullen. Wij geven een kort overzicht.

financiele hulpmiddelen - kind op komst

Het Startbedrag en de geboortepremie

Elk kind geboren in België heeft recht op een ‘geboortepremie’. In Vlaanderen kreeg die de naam ‘startbedrag’. In Brussel en Wallonië is deze nog steeds gekend onder de naam ‘kraamgeld’. Deze premie (die in Vlaanderen deel uitmaakt van het Groeipakket en in Brussel en Wallonië deel uitmaakt van de kinderbijslag) wordt betaald door de Vlaamse uitbetalingsactor of het Brusselse of Waalse kinderbijslagfonds waarbij je als ouder aangesloten bent. Ben je nog niet aangesloten? Als kersverse ouder kun je zelf kiezen bij wie je je aansluit. Het bedrag dat je ontvangt, verschilt van regio tot regio. Het Vlaamse ‘startbedrag’ bedraagt € 1.190,68 per kind. Het ‘kraamgeld’ bedraagt in Wallonië € 1.288,87 per kind terwijl er in Brussel € 1.288,87 wordt uitbetaald voor eerste kind of meerling en € 585,85 voor elk volgend kind. Je premie nog niet aangevraagd? Doe dit in enkele kliks via onze online tool.

Het maandelijkse Groeipakket of de maandelijkse kinderbijslag

Na de geboorte heb je recht op een maandelijks bedrag per kind. In Vlaanderen start dat recht (het Groeipakket) in de maand van geboorte terwijl in Brussel en Wallonië dit recht (de kinderbijslag) pas ingaat vanaf de maand volgend op de geboorte. Het gaat om een recht op een vast basisbedrag dat naargelang de gezinssituatie nog kan worden aangevuld met een aantal toeslagen. Op welk bedrag kun jij rekenen? Via onze online rekenmachine bereken je in enkele klikken het bedrag dat maandelijks op je rekening zal verschijnen.

Voordelig reizen met de trein

Reis je wel eens met de trein? Als zwangere (toekomstige) mama reis je in de laatste 4 maanden van je zwangerschap in 1ste klas met een vervoersbewijs 2de klas. Het enige wat je moet kunnen voorleggen is uiteraard je vervoersbewijs en een medisch attest met daarop de vermoedelijke bevallingsdatum waaruit blijkt dat jij je in je laatste 4 maanden zwangerschap bevindt.

Terugbetaling perinatale kinesitherapie

Een zwangerschap en de bevalling kunnen tal van kwaaltjes veroorzaken. Om deze kwalen te voorkomen of te verlichten kun je voor en na de zwangerschap een aantal sessies “Perinatale kinesitherapie” volgen. De meeste ziekenfondsen voorzien een terugbetaling (tot vaak 9 sessies). Meer informatie bekom je in ons artikel aangaande perinatale kinesitherapie en bij je ziekenfonds. 

Voordelen bij je ziekenfonds

Ook je ziekenfonds viert de geboorte van je kind. Elk ziekenfonds voorziet wel iets van geboortegeschenk. Sommigen in de vorm van een premie, andere met handige voorwerpen en nog andere met een combinatie van beide. Bevraag je goed om na te gaan wat je al van je geboortelijst kunt schrappen.

Ben je van plan borstvoeding te geven? Doe dan zeker navraag naar borstvoedingspremies. Een aantal ziekenfondsen keren deze onder bepaalde voorwaarden uit.

Gemeentelijke geboortepremies

Veel gemeentes voorzien bij de geboorte van elk kind een bedrag al dan niet afhankelijk van het gezinsinkomen. Raadpleeg dus je gemeentelijke website zodat je niets misloopt.

De aanmoedigingspremie bij tijdskrediet met motief.

Ouders die in de privésector of socialprofitsector werken en ouderschapsverlof genieten, hebben in sommige situaties recht op een aanmoedigingspremie. De Vlaamse overheid (helaas bestaat deze premie momenteel niet voor de Franstalige gemeenschap) geeft deze uitkering bovenop de onderbrekingsuitkering van de RVA. Wil je graag meer weten over de voorwaarden en het bedrag? Lees dan zeker ons uitgebreide artikel “Aanmoedigingspremie ‘ouderschapsverlof’: wanneer heb je er recht op?”. 

Kraamzorg

De eerste weken met je kindje kunnen heftig zijn. Daarom kun je in Vlaanderen en bij de Nederlandstalige diensten in Brussel een beroep doen op kraamzorg. Een vroedvrouw ondersteunt je zowel in het ziekenhuis als thuis bij al je medische vragen terwijl de kraamverzorg(st)er je helpt met huishoudelijke taken. Meer details aangaande de aanvraagprocedure, voorwaarden, kosten, ….vind je terug in ons uitgebreide blogartikel over kraamzorg. Opnieuw kun je helaas op deze dienst geen beroep doen in Wallonië of Franstalige Brussel.

Graag nog meer weten? Neem dan zeker ook een kijkje naar onze andere artikelen aangaande jouw gezinsadministratie.

Bronnen: 

  • Kind & Gezin
  • Gezondheid.be
  • Vlaanderen.be
  • RVA.be