Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Heb je nog recht op het Groeipakket of kinderbijslag als je deelneemt aan de Examencommissie?

Neemt je kind deel aan de Examencommissie, vroeger gekend als ‘de middenjury’? Dan vraag je je misschien af of dat invloed heeft op je Groeipakket (In Vlaanderen) of kinderbijslag (in Brussel of Wallonië). Hier lees je er alles over!

Is je kind jonger dan 18 jaar? 

In Brussel en Wallonië geldt volgende regel: zolang je kind jonger is dan achttien jaar, heeft je zoon of dochter sowieso recht op kinderbijslag tot en met augustus van het jaar waarin hij of zij die leeftijd bereikt. Dat geldt ook voor ouders van wie de kinderen naar het reguliere onderwijs gaan. In Vlaanderen heeft je kind recht op het Groeipakket tot de maand waarin hij of zij achttien wordt. Die verjaardag kan ook nà augustus vallen. De zaken veranderen wanneer je kind ouder is dan achttien. Dit is nog steeds zo in Brussel en Wallonië. In Vlaanderen is er onvoorwaardelijk recht tot de maand waarin het kind 18 wordt. Dit kan zowel voor als na augustus vallen.

Is je kind ouder dan 18, maar jonger dan 25?

Een kind dat ouder is dan achttien en deelneemt aan de examens van de Examencommissie heeft in principe geen recht meer op het Groeipakket of kinderbijslag.

Enkel deelnemen aan de examens van de Examencommissie is niet voldoende om het recht op het Groeipakket of kinderbijslag te behouden na de leeftijd van achttien jaar. Je zoon of dochter moet minstens zeventien uur per week les volgen in het secundair (volwassenen)onderwijs, of minstens dertien uur per week in het hoger beroepsonderwijs. Of hij of zij is voor minstens 27 punten ingeschreven in het hoger onderwijs.

In Vlaanderen heeft je kind, als schoolverlater, nog twaalf maanden recht op het Groeipakket na de 18de verjaardag. In Wallonië en Brussel moet je kind aan bepaalde voorwaarden voldoen om recht te hebben op kinderbijslag als hij zijn studies beëindigt. We raden je zoon of dochter aan om zich als werkzoekende in te schrijven bij een overheidsdienst voor arbeidsbemiddeling; in Vlaanderen is dat VDAB, in Brussel Actiris en in Wallonië FOREM. Van zodra de inschrijving compleet is, begint de beroepsinschakelingstijd te lopen. Tijdens die tijd (zo’n 360 dagen) moet je zoon of dochter ook nog geen ziekteverzekering afsluiten. Nadat de beroepsinschakelingstijd verlopen is, ontvangt je kind een inschakelings- of werkloosheidsuitkering en vervalt het recht op het Groeipakket. Vanaf dan moet je zoon of dochter ook een ziekteverzekering afsluiten. 

Opgelet: wie zich inschrijft als werkzoekende, moet beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt en kan in theorie verplicht worden om te solliciteren voor een job én om een job aan te nemen. Dat kan wel eens nefast zijn voor de studieplanning van de examens.

Lees hier meer over het Groeipakket en kinderbijslag voor schoolverlaters in Vlaanderen, Brussel of Wallonië.

Is je kind 25 jaar? Geen Groeipakket of kinderbijslag meer

Eens je dochter of zoon 25 jaar is, heeft zij of hij geen recht meer op het Groeipakket of kinderbijslag. Vergeet niet dat je kind zich vanaf deze leeftijd moet aansluiten bij een ziekenfonds. Wie in Vlaanderen woont, is bovendien verplicht om bij te dragen aan de Vlaamse sociale bescherming.

Tot slot: onderschat de examencommissie niet. Zelfstandig grote pakken leerstof verwerken is geen gemakkelijke onderneming. In 2019 bedroeg het slaagpercentage in de eerste graad 75%, in de tweede graad 64% en in de derde graad slechts 57%. Een goede studiemethode en de nodige discipline zijn onmisbaar. Wie nood heeft aan een persoonlijke studiebegeleider voor de examencommissie kan terecht bij een gespecialiseerd kantoor zoals BijlesHuis.

Op zoek naar nog meer nuttige lectuur voor je gezinsadministratie? Lees dan onze andere blogs.

Bronnen:
Sociale kaartvangnet.be
Vlaanderen.be
Examencommissiesecundaironderwijs.be 

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!