Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Belastingaangifte voor jobstudenten: waar moet je aan denken?

Als werkende student vraag je je misschien af of je een belastingaangifte moet indienen. Het antwoord is simpel: ja. Iedere persoon met inkomsten, moet een belastingaangifte invullen. Als jobstudent heeft dat gelukkig weinig impact op je nettoloon. Parentia legt je uit hoe dit in elkaar zit.
Jobstudent zijn: wat is dat eigenlijk?

Jobstudent zijn: wat is dat eigenlijk?

Als jobstudent is je hoofdactiviteit studeren, m.a.w. het grootste deel van je tijd besteed je in de schoolbanken. Gelukkig heb je wel het recht om te werken en wat extra centjes te verdienen. Om als student te mogen werken, moet je 16 jaar oud zijn of 15 jaar oud zijn én de eerste twee studiejaren van het secundair onderwijs hebben gevolgd.
Concreet mag je per kalenderjaar niet meer dan 600 uur werken met een studentenoveréénkomst. Wie als leerling meer dan 600 uur werkt per jaar, wordt niet meer als student beschouwd. Vanaf dat moment ben je voor de fiscus werknemer of arbeider. Bovendien verlies je ook je recht op de kinderbijslag (Brussel, Wallonië) of het Groeipakket (Vlaanderen) afhankelijk van waar je woont:
  • Vlaanderen: je verliest je recht op het Groeipakket vanaf je 18e verjaardag indien je meer dan 600 uur/jaar werkt. Je kunt dan nog recht hebben op het Groeipakket als je niet meer dan 80 uur/maand werkt als werknemer of arbeider.
  • Brussel: je verliest je recht op de kinderbijslag vanaf je 18e verjaardag zodra je meer dan 240 uur per kwartaal werkt (met uitzondering van de zomervakantiemaanden).
  • Wallonië: je verliest je recht op kinderbijslag vanaf je 18e verjaardag zodra je meer dan 240 uur per kwartaal werkt. Sinds 1 januari 2020 worden de gepresteerde werkuren met een studentenovereenkomst (maximaal 600 uur per kalenderjaar vanaf 1 januari 2023) echter niet meegerekend voor de berekening van de 240 uur.
Belangrijk om weten is dat je als jobstudent een aantal voordelen kunt genieten. Zo moet je geen sociale bijdragen betalen, maar een solidariteitsbijdrage die overeenkomt met 2,71% van je brutoloon.
Werk je meer dan 600 uur per kalenderjaar, dan betaal je sociale bijdragen. In het algemeen bedragen die 13,07% op je brutoloon.
Als student betaal je ook geen bedrijfsvoorheffing als je aan volgende voorwaarden voldoet:
  • Je werkt onder een geldig, schriftelijk contract.
  • Je betaalt geen sociale bijdragen op je loon.
  • Je hebt minder dan 600 uur gewerkt tijdens het kalenderjaar. 

Hoe zit het met de belastingen?

Als jobstudent dien je ook een belastingaangifte in het jaar volgend op het jaar waarin je gewerkt hebt. Je werkgever zal je een fiscale fiche 281.10 bezorgen, waarop verschillende bedragen vermeld zijn. Deze bedragen vul je in op je belastingaangifte.
Vergeet niet dat er ook nog voorwaarden zijn om ten laste te blijven van je ouders:
  • Je moet bij je ouders gedomicilieerd zijn op 1 januari van het aanslagjaar.
  • Je inkomsten vormen geen beroepskosten voor je ouders.
  • Je netto-inkomsten overschrijden een bepaald bedrag niet.
Als je niet meer ten laste bent van je ouders, gaat hun belastingvrije som verminderen.
Meer informatie over je rechten als jobstudent kun je terugvinden op de app student@work. Hier vind je o.a. terug hoeveel uur je mag presteren en hoeveel je er al gepresteerd hebt.

Vond je dit artikel nuttig? Lees dan ook onze andere artikels vol tips voor je gezinsadministratie of de opvoeding van je kindje. 


Bronnen:
  • Financien.belgium.be
  • Wikifin.be 

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!