Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Keren je kinderen binnenkort terug naar de schoolbanken? Hier volgen enkele tips voor een geslaagd schooljaar.

De vakantie is voorbij! Keren je kinderen binnenkort terug naar de schoolbanken? Hier volgen enkele tips voor een geslaagd schooljaar.

Aan alle leuke dingen komt een einde!

Het vakantieritme maakt binnenkort weer plaats voor de dagelijkse routines. Vol spanning en toch een klein beetje bezorgd, bereiden ouders en kinderen zich voor op het nieuwe schooljaar.

Zowel voor kinderen als ouders is de eerste schooldag een speciale belevenis. Om de overgang vlotter te laten verlopen, is het belangrijk om zich een week op voorhand al voor te bereiden.

  • Vervroeg de slaaptijd van je kind kwartier per kwartier.
  • Controleer of je zoon of dochter over al het gevraagde schoolmateriaal beschikt.
  • Leg de avond voordien de kleding en de boekentas al klaar, zodat je ’s ochtends geen tijd verliest.
  • Luister naar je kind en stel het gerust als het moeite heeft met de nieuwigheden. Moedig je kind aan als het zich onzeker voelt.
 

Gaat je kind naar het kleuteronderwijs?

Op die leeftijd kampt je kleine spruit nog met scheidingsangst. Hij moet wennen aan nieuwe gezichten en vraagt zich af of je nog terugkomt... Stel hem gerust en wek zijn nieuwsgierigheid op door hem te vertellen wat hij allemaal met zijn klasgenootjes zal beleven.
Wees enthousiast bij de gedachte dat hij je zijn avonturen zal komen vertellen zodra hij thuiskomt. Kies samen zijn spulletjes, dit maakt het voor je kind voorspelbaar en biedt een houvast. Nog een tip: lees samen kinderboekjes rond het thema van de eerste schooldag, dit geeft zeker steun.

Wist je dit al?
Sinds 1 januari 2019 biedt het Groeipakket kinderen die
kleuteronderwijs volgen in een door de Vlaamse Gemeenschap erkende school een toeslag. Wil je meer weten over deze kleutertoeslag? Ontdek de voorwaarden waaraan je moet voldoen om hem te ontvangen.

Tijd voor de lagere school?

De stap naar de lagere school gaat gepaard met huiswerk, lessen, evaluaties en rapporten. Dit vraagt meer aandacht en verantwoordelijkheid van je kind. Ondersteun het van bij het begin. In de lagere school leert je kind om zelfstandiger te worden. Begeleid het hierin door stapsgewijs minder zaken in zijn plaats te doen. Kies samen een naschoolse activiteit waarbij je kind zich kan uitleven en ontspannen na de inspanningen op school.

TV, tablet, smartphone, console... de verleidingen zijn groot voor kinderen in dit digitale tijdperk. Er bestaan verschillende softwareprogramma’s om als ouder een oogje in het zeil te houden. Deze beperken de toegang tot het internet. Zo worden je kinderen beschermd. Enkele nuttige apps zijn Family Link, Qustodio en Xooloo Parents.

Richting secundair onderwijs?

Wanneer je kind de stap zet naar het secundair onderwijs, komt hij of zij dichter bij de volwassenheid. Hoe kun je jouw puber hierin ondersteunen? Moedig zijn autonomie aan en leer hem om zich te organiseren. Maak je kind vertrouwd met een goede werkmethode. Sommige kinderen hebben meer steun nodig van hun ouders dan anderen. Kun je je kind door tijdsgebrek of een andere reden niet helpen, weet dan dat er verschillende ondersteuningsmogelijkheden bestaan.

Een regelmatig contact met de leerkrachten maakt het mogelijk om snel op te merken wanneer je kind het moeilijk heeft en het zo tijdig door te verwijzen naar een gepaste begeleiding.
Pubers lijken wel vergroeid met hun smartphone en tablet. Ze besteden er dan ook veel tijd aan. Leg samen met je kind duidelijke regels vast en beperk de gebruikstijd. Dit is een goede manier om voldoende tijd te voorzien voor de studies, sport en andere hobby’s.

Hou de schoolresultaten in de gaten

Naast zich goed voelen op school, is het uiteraard ook belangrijk dat je zoon of dochter de leerstof goed verwerkt. Lukken de huistaken en eerste toetsen? Of heeft je kind moeite met een bepaald vak, of studeren in het algemeen? Elk schooljaar heeft je kind les van een nieuwe leerkracht (of meerdere, in het middelbaar), en de meeste vakken bouwen verder op lesstof uit het afgelopen schooljaar. Daarnaast verliep het afgelopen anderhalf ‘coronajaar’ niet ideaal voor elke leerling. Het is dus van belang om tijdig problemen te signaleren en in te grijpen zodra je kind achterop hinkt. Indien je kind problemen ondervindt bij een bepaald vak, of juist moeite heeft met plannen en leren leren, kan je vrijblijvend vragen naar een bijlesdocent in jullie buurt via BijlesHuis voor individuele studiebegeleiding.

Wist je dit al?

De start van het nieuwe schooljaar brengt extra kosten mee voor het gezinsbudget. Een jaarlijkse leeftijdsbijslag steunt de ouders hierbij. Begin augustus betaalt je uitbetalingsactor automatisch een schoolbonus uit. 


Volgt je kind les in een school die erkend is door de Vlaamse Gemeenschap? Vanaf het schooljaar 2019-2020 kun je in het lager of secundair onderwijs rekenen op een schooltoeslag. Ontdek de toelagen van het Groeipakket en de voorwaarden waaraan je moet voldoen

Bronnen:

  • ​​​​​​​BijlesHuis
  • Gezinsbond
  • Kind en Gezin
  • Famme
 

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!